woensdag 15 augustus 2012

Don't watch my passport photo - I know I look a bit loco - And I know that my Spanish is so-so - But let's try keep that on the low-low (Holiday, Dizzee Rascal)

We zijn terug ! Het was geweldig ! Het (laagbouw) hotel in Moorse stijl, de vriendelijke mensen, de leuke plekjes en het zalige strand.
Ik geef toe, Spanje was de laatste plek op aarde waar ik ooit dacht te komen met Mr C.
Wij zijn eerder Italië fans, het land - het eten en de mooie mensen, maar het zuiden van Spanje moet zeker niet onderdoen. Het leukste vond ik dat je er zo ontzettend snel bent met het vliegtuig en trust me, ik ben een ramp wat vliegen betreft. Ongelooflijk dat je op amper 2u tijd in een totaal andere sfeer zit en het weer, het weer .. een certitude : zon gegarandeerd !
Dus, neem geen al te dikke truien of jasjes mee want ze zijn echt overbodig.
Vanuit Brussel vlieg je richting Jerez : Jerez is een zalig kleine vlieghaven waar je zo meteen buiten loopt en je uren wachten op je koffers aan de lopende band vermijdt.
Toppertje !
Ons hotel was gesitueerd in Novo Sancti Petri, vlakbij Chiclana de la Frontera, op 25 km van Cadiz.
Een mini oase van groen en netheid ; Stepford wives material, for real !
Sancti Petri is goed centraal gelegen dus en een prima vertrekpunt om met de (gehuurde) wagen rond te rijden.
Cadiz is ook prima te doen met het openbaar vervoer ; je neemt lijnbus 8 tot in Chiclana de la Frontera (eindhalte Plaza de Andalucia) en daar stap je dan over op de M020 richting Cadiz. Die brengt je dan vlakbij de haven, eveneens het eindpunt en later je opstapplaats richting hotel.
Cadiz is de oudste stad van Europa. Kleine straatjes en mooie monumentale gebouwen. Het wordt wel eens vergeleken met Havana, maar dan in het klein. Op de talrijke pleintjes kan je heerlijke tapas eten en iets drinken ; honger of dorst heb ik zelden geleden in dit stadje. Enig minpuntje tijdens ons bezoek was de staking van de stadsreinigingsdiensten. De mooie straten lagen vol met vuilniszakken ; het leek wel alsof de Gentse Feesten die avond ervoor in Cadiz waren geëindigd. Toch alle begrip voor de mannen van de poestdienst want de Spaanse economie en het land op zich staan momenteel onder zware druk door de crisis.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik schrijnende taferelen zou zien in Spanje. Ons hotel bleek echter grotendeels door Spaanse toeristen bezocht en amper 5% buitenlanders. Misschien is de crisis duidelijker voelbaar in Madrid of Barcelona. Ik kan pas vergelijken als ik dit najaar enkele dagen Barcelona zal gezien en beleefd hebben. Ook daar volgt dan uiteraard verslag over.

Het zuidelijkste punt in Andalusië is Tarifa. Een walhalla voor de kitesurfers. Lekker veel wind en een onrustige Atlantische Oceaan zorgen voor een prima habitat voor de sportieve beachboy en girl.
Veel jongelui reizen af naar Tarifa, kamperen in een tent of VW busje en genieten dagelijks van wat de oceaan hen te bieden heeft. Op weg naar Tarifa heb je trouwens verschillende plekken waar je kan verblijven met je tentje. Ik vond het beeld bij valavond gewoon prachtig. Je ziet honderden kites in kleurrijke prints in de lucht hangen, het heeft iets surrealistisch. Magisch bijna.

De weg naar Tarifa leidt je trouwens ook naar Gibraltar. Omdat we nu toch in de buurt waren hebben we de rit gewaagd. Ik verwachtte er veel van ; het begon ook veelbelovend. Je ziet de 'rots' al van ver en mooie mintgroene bankjes langs de weg verwelkomen je hartelijk. Tot je dan geruisloos in een file terechtkomt. Het duurt en duurt .. dan blijk je rondjes te moeten draaien om uiteindelijk bij een grensovergang aan te komen. Nooit van het verdrag van Schengen gehoord ?
Nee, uiteraard niet. Gibraltar behoort tot de UK tot grote ergernis van de Spanjaarden. Buiten de Gabriel Rios-look-a-like heb ik niks gezien dat de moeite was ! Om het nog een beetje erger te maken hingen alle terrassen van de hoge buildings vol met 'we love our Queen, Queen of Gibraltar .. enzovoort' ; zelfs ik, als niet - Spaanse, ergerde me dood aan zoveel chauvinisme. Wilde meteen Spanje een hart onder de riem steken ; wees blij dat je van dit stukje land vanaf bent ! Er hangt toch altijd maar een wolk rondom die rots - geen zon ! Deze plek is gejinxed !
Kortom, vermijden die handel. Tax Free shoppen kan je evengoed op de luchthaven van New York of LAX. De moeite niet. Rij desnoods tot aan die mintgroene bankjes, neem een foto of 3 van de rots en maak een U, terug richting Tarifa !

We verloren door de Gibraltar (what a joke) rit ontzettend veel tijd want Ronda stond die dag ook nog op onze planning. Om Ronda te bereiken moet je door het berglandschap, centraal in Andalusië gelegen. Ronda ligt zo'n 750m boven de zeespiegel. Ik vond het een flinke rit dus begin het Ronda bezoek vroeg op de dag. Je moet uiteindelijk ook nog terug en dit kan niet anders dan opnieuw kronkelende wegen, stijgend en dalend, te moeten doorstaan. Mensen met last van reisziekte, voorzie een pilletje.
De van oorsprong Keltische stad is door een diepe kloof in 2 gesplitst. Er zijn 3 bruggen gebouwd die over El Tajo (de kloof) lopen en je kan hier ook de rivier zien. Ernest Hemingway woonde trouwens een hele tijd in Ronda ; hij schreef een boek geïnspireerd door het prachtige landschap. Wie fan is van stierenvechten komt ook hier aan zijn trekken ; het museum is het hele jaar door te bezichtigen, enkel in september heb je nog een viertal stierengevechten (waar ik blij om ben, alhoewel het er nog 4 te veel zijn).

Ons hotel was qua ligging net goed en slechts op 125 km van Sevilla verwijderd. Met een huurauto geen probleem ook omdat je makkelijk en in no time via de snelweg daar bent. Je parkeert je auto aan de rand van de stad in een ondergrondse parking ; vertrekkende van daar ben je zo in het centrum.

Wat is Alcazar  een heerlijke plek ! De Moorse stijl is sterk aanwezig ; een prachtige patio is het hoogtepunt van dit wondermooie paleis. Een langwerpige vijver, omgeven door verzonken tuinen met toegang tot verschillende zalen,  is zo mooi dat je hier wil blijven rondlopen.
Het vergulde plafond in 1 van deze zalen is echt prachtig. Je probeert dit vast te leggen met je camera maar in het echt is het natuurlijk nog véél mooier. Persoonlijk vond ik de tuinen ook  heel erg mooi. Ik stelde me voor dat dames in langgerokte gewaden via de vele paadjes schreden naar verborgen bankjes en waterpartijen om daar met hun geliefde te genieten van al het moois de tuinen te bieden hadden.. Jasmijn, exotische vruchten en palmbomen zijn hier ruimschoots aanwezig. Trapjes en tuinkamers versierd met Azuleo tegels (de stijl die je ook bij Emery & Cie kan terugvinden én aankopen) zijn voor menig interieurliefhebber een hoogtepunt in dit slot. Heel inspirerend,  die kleuren en tekeningen ..

Wie zich graag in de decadente rijkdom van de kerk wil wentelen, moet zeker een bezoekje brengen aan de kathedraal van Sevilla. Gebouwd op de plek waar ooit een moskee stond, werd deze in de 13de eeuw omgedoopt tot een christelijke plek van verheerlijking. Begin 1400 opnieuw verbouwd tot een staaltje Gotische pracht en door de eeuwen heen menig malen verbouwd en uitgebreid. De minaret, gebouwd in de 12de eeuw, is zeker een beklimming waard, te meer omdat er geen trappen zijn maar een hellend vlak. Dit maakt de klim naar de klokken toch net iets makkelijker. Onderweg naar boven kan je via verschillende ramen genieten van het uitzicht van Sevilla. Je kan oa de arena in de verte zien en ook de Moorse koepel van het Alcazar paleis.

Alcazar en zijn prachtige Moorse elementen


de prachtige kleuren en prints vind je overal terug in Alcazar

de kathedraal van Sevilla : decadentie ten voeten uit
Ik heb deze post speciaal in het Nederlands geschreven op verzoek van enkele mensen die binnenkort deze plek(ken) zullen bezoeken. Mochten er nog vragen zijn of (winkel - eet) tips, aarzel niet om een berichtje en je emailadres na te laten. Ik beantwoord ze met veel plezier !

1 opmerking:

  1. No way I can translate all of it, but from the length of what you wrote and the photos, looks like you had a fabulous time on vacay.
    Glad you found your way back home safely. xo d

    BeantwoordenVerwijderen